5+1 Marketing baki, amitől tuti sírni fogsz2017-10-02T07:59:07+00:00

A marketingesek gyakran hiszik magukat Isten ostorának. Eladnak, manipulálnak, belemásznak a fogyasztó érzésibe, vágyaiba; formálják a közvéleményt, diktálják a trendet, nyitogatják az agrár-ollót. De mi van, amikor ezek a mágusok mellényúlnak, és tüskés nyelvvel visszanyal a csokifagyi? Azt hiszed, a multik tévedhetetlenek? Akkor figyelj, mert összeszedtük neked a legnagyobb marketing baklövéseket.

1. iPhone VS LG

Annak idején az új iPhone megjelenését erőteljes médiavisszhang övezte, amely fő üzenete az volt, hogy ha az ember a farzsebében tárolja a telefonját, és leül, akkor bizony a telefon rögvest meghajlik. Több se kellett erre az LG szemfüles marketingeseinek, akik azonnal lecsapták a feléjük repülő labdát, és az alábbi posztot osztották meg a Twitteren: “A mi okostelefonjaink nem hajlíthatóak, már alapból hajlítottak ;)” Remek gondolat volt, fiúk, kár, hogy a poszt alatt automatikusan megjelent, hogy a bejegyzés egy iPhone-ról jött (Twitter for iPhone)…

2. Nothing suck like an Electrolux

A skandináv elektronikai vállalat úgy döntött, hogy beevez az amerikai piacra, ezért jelmondatukat tört angolsággal lefordították. Ennek eredménye a Nothing sucks like an Electrolux. Tekintsünk el a szövegben megbúvó szexuális utalás ihlette fallikus szimbólumtól a plakáton. Ha pusztán a szemantika talaján maradunk is… Semmi sem akkora szívás, mint egy Electrolux.

3. Saját favorit

Hazánkban néhány éve tarolt a Suzuki remek modellje, amely széria a keresztségben az SX kezdetű típusmegjelölést kapta. Emlékszel az SX 4-re? És elgondolkodtál már azon, hogy kisvártatva miért nem rukkolt elő a mi autónk az SX7-tel? Mondd ki hangosan.

4. A Coca-cola és a kétliteres üveg históriája

Coca-coláék egykor jó gondolatnak látták a kétliteres kólás flaska bevezetését Spanyolhonban. Teltek-múltak azonban a hónapok, és mégsem bizonyult elég kelendőnek a gigakiszerelés, az emberek szívesebben vettek több kisebb palack üdítőt. Mi volt az oka ennek? A spanyol háztartásokban fellelhető hűtőszekrények mérete nem tette lehetővé, hogy ekkora üveget tároljanak benne. Tanulság? Mérd fel a fogyasztód igényeit, lehetőségeit, kultúráját… Aludj vele, álmondj vele, ébredj vele, ismerd meg- és nem fogsz mellélőni.

5. Kaszás a McDonald’s színeiben

Minden idők legnagyobb gyorsétterem-láncát aligha kellene bárkinek is bemutatnunk. Zsírban úszkáló, mégis ínycsiklandó (és irreálisan hosszú) sültkrumpli, halat sose látott (de csábító fishmac), álompite fagyival (asszem épp most írom életem első 4000 kalóriás mondatát), és persze a Ronald McDonald bohóc. Ám amikor Ronnie útjára indult, hogy fehérre sminkelt bájos kis ábrázatával meghódítsa a japánok szívét, hamar elutasításba ütközött, ugyanis a fehérre festett arc az ő kultúrájukban a halál szimbóluma. IS-MERD-MEG-A-FO-GYASZ-TÓD.

+1

Legyen a plusz egy pont egy kalap, amibe mindent beleszórok, amit elvéthetsz. Ide tartoznak az ész nélkül hatástalan kampányba lapátolt vagyonok, vagy ha koncepció nélkül írsz blogot. Ide tartozik, ha torony magasról nem érdekelnek a Google trendek, ha nem vagy tisztában a konkurenciád legjobb ajánlatával, ha folyamatos árakciókkal próbálod elriasztani az érdeklődőket. Ide tartoznak továbbá az unalmas 500 szavas bejegyzéseid, a Facebookon posztolt kávéscsészéből kikandikáló “jóakuta” (Brad Pitt aranyköpése a Blöff című filmből), vagy ha a céged kezdőoldalán a bemutatkozó szöveged áll (Cégünk 30 éves tapasztalattal bír…- KIT ÉRDEKEL?!)

Folytathatnám, de inkább befejezem a bejegyzést, mielőtt elérem az 500 szót.