Ne ijedj meg, nem boszorkányság. Nem kell hozzá éveket lehúznod marketingmenedzsment szakon, nem kell végigülnöd számtalan marketingkonferenciát (mondjuk ezeken általában jó a kávé), és nem kell sales-tréningekbe invesztálnod. Eláruljuk Neked, hogyan tarolhatsz a Youtube-on.

3 szabályt kell ismerned.

1. Kezdd a lényeggel!
2. Ne untass!
3. Célozz helyesen!

1. Kezdd a lényeggel!

5 másodperced van. Ennyi idő áll a rendelkezésedre, hogy elcsavard a néző fejét. A videód első 5 másodpercében el kell, hogy hangozzon, hogy ki vagy, hogy mit kínálsz, és –kapaszkodj– még egyszer: ki vagy. Ezután jöhet az ajánlat, az árprezentáció, vagy bármi más, amit fontosan érzel. De a teljes videó nem lehet hosszabb 30 másodpercnél.

2. Ne untass!

Felejtsd el a 2-3 perces videókat, mert a kutya nem fogja végignézni. A reklám nem bemutatkozó videó. Rajtad kívül senkit nem érdekel, hogy mivel foglalkozol, ezt vésd a fejedbe. A potenciális vásárlóidat kizárólag egyetlen dolog érdekli: mi a hasznuk, milyen problémájukra kínálsz megoldást. Ne menj részletekbe, csak arra fókuszálj, hogy néhány mondatban (!) felkeltsd az érdeklődésüket. Ugyanis a videó célja nem az, hogy bármit eladjon (azt bízd a landing oldalra). A videó célja kizárólag az, hogy átkattintásokat hozzon a weboldaladra.

3. Célozz helyesen!

Kik alkotják a célcsoportod? (Nehogy az mondd, hogy mindenki, aki virágot vásárolna, vagy felújítaná a fürdőszobáját. Pontosan tudnod kell a demográfiai jellemzőket; meg kell határoznod az ügyfeleid nemét, korát, érdeklődési körét. Megvan? Helyes.)
Lássunk egy példát. Tegyük fel, hogy szemkörnyék-ápoló krémeket árulsz, tehát a célcsoportodat az önmagára igényes, 30-40 év körüli budapesti nők alkotják. Gondolkodjunk; ők milyen zenékre kereshetnek vajon a Youtube-on? Például 15-20 évvel ezelőtti slágerekre. Mit szólsz, mondjuk az Ice ice baby-hez? Ugye Te is azt gondolod, hogy érdemes lehet a kozmetikum-reklámod Vanilla Ice ismert muzsikája elé betenni?

+1:

Ne feledd, a Youtube-fogyasztóknak nincs problématudatuk. A Google-lel ellentétben a Youtube-ot használók nem keresnek megoldást semmire. Ők filmet néznek, zenét hallgatnak; nem azért ülnek a gép előtt, mert mosógépszerelőre van szükségük. Mit jelent ez Számodra? Azt, hogy fel kell ébresztened bennük az igényt. Ennek pedig nincs is jobb módja egy kedves, bájos, egyedi, látványos videónál.