Kvíz

 

Vajon miért hirdetnek a nagy cégek animációval?

  1. Mert infantilis az ügyvezető.
  2. Mert exhibicionista a grafikus.
  3. Mert az animációs hirdetések mágnesként vonzzák a vásárlókat.

Az ügyvezető és a grafikus többnyire egyaránt normális felnőtt ember. A helyes válasz egyértelműen a 3-as. De mielőtt kétségeid támadnának, lássunk pár remek empirikus példát a fenti állításra.

FHB Lakáshitelek

 

Tehetséges zenészpalánták egy apró lakásban készülnek a világot megváltó deszkákra lépni. Apu eközben szeretne elmerülni a világ történéseiben, azonban zavarja őt a zenebona. Ezért úgy dönt, hogy próbatermet építtet a jövő zálogainak. Ehhez pedig – láss csodát– FHB Lakáshitelre lesz szüksége.

Miért tarol az FHB reklám?

Mert életszerű, és hat az érzelmekre. A gyerkőcök helyesek, a zene kellemes, Apu hozzáállása pedig nagyon szimpatikus, így könnyű vele azonosulni. Tolakodónak érezzük ezt a reklámot? Nézőként van olyan érzésünk, hogy ránk akar tukmálni valamit, pénzt akar kivenni a zsebünkből? Nincs, egyáltalán nincs. Nem tolakodó, nem agresszív, csupán bájosan vázol egy élethelyzetet, egy problémát, és bemutatja rá a legjobb megoldást; a lakáshitelt.

Spar influenza

 

Háziasszonyról háziasszonynak. Ez az animáció úgy szólítja meg a nézőt, hogy gyakorlatilag őt láttatja animált karakterként. Háztartást vezetsz? Te főzöl a családodra? Vannak gyermekeid, akiket szeretnél megóvni a vírusoktól, bacilusoktól? Nocsak, hiszen épp Te vagy a képernyőn!

Miért tarol a Spar reklám?

Pontosan ezért. Megmutat Neked Téged. De továbbmegy ennél, szinte társadalmi célú hirdetéssé avanzsál, és a mögé rejti a reklámot. Hiszen bemutatja, hogyan légy gondos édesanya; hogyan tartsd távol a szeretteidtől az influenzát: moss kezet rendszeresen, táplálkozz változatosan (itt láthatóan Spar termékekből főzi az ebédet a főhősnő), fertőtleníts. Ennyi. Megmondja Neked, hogy vásárolj a Sparban? Nem mondja, csak megmutatja, és a végén trükkösen támogatóként említi a Spart.

Amboxol TEVA

 

A megszemélyesítés az egyik legősibb költői eszközök egyike. Azonban Csokonainak még nem volt lehetősége animálni a Reményt.

Miért tarol az Amroxol TEVA reklám?

Amiért annak idején tarolt Ásóka a körömgomba (Lamisil) is, emlékszel? Orrvérzésig nyomták a tévében, Neked pedig a hideg futkosott a hátadon, ahogy láttad őt bekúszni egy lábujjköröm alá. Nos, most az Ambroxol jóvoltából megnézheted milyen bacik laknak a hurutban. Undorító? Nem, de azért klassz lenne megszabadulni tőlük, ugye?

 

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy az animáció egy nagyon puha, szende, kedves, szemérmes marketingeszköz. Nem tolakszik, nem agresszív, nem rámenős, nem tapintatlan. Megmosolyogtat, közel jön hozzád, leül melléd a kanapéra, és olyan szelíden sarkall vásárlásra, hogy szinte észre sem veszed.