A videós hirdetések az utóbbi években teljesen dominálják a marketing piacot, ehhez kétség sem fér. Az emberekre teljesen máshogy hat egy jól összevágott videó (legyen az animált vagy élőszereplős), mint egy hagyományos hirdetés. Egy nagyvállalatok körében tartott közvéleménykutatás szerint míg tavaly a cégek 63%-a, idén már a 81%-a használt videós hirdetést.

Mikor és miért lett ennyire kiemelkedő a videómarketing?

Szomorú beismerni, de jelenleg valóban a fake news, az automatizmus és a chatbotok korában élünk. A cégek egyre jobban küszködnek termékeik eladásával, hiszen azzal, hogy gyakorlatilag élő visszajelzést kapnak mindenre, hamar elveszíthetik hitelességüket. Az okostelefonok és videómegosztó oldalak előretörésével azonban a cégek kaptak egy kedvező árú és hitelesnek számító megoldást a brandjük hirdetésére. A videós tartalommal könnyen tudunk érzelmileg vagy tényekkel hatni a potenciális vásárlókra, ami talán a marketing pszichológia két alapvető meggyőzési formája. A továbbiakban ezt a két befolyásolási formát fogjuk levezetni, hogy melyiket mikor és miért érdemes alkalmazni.

Emocionális meggyőzési alapok

A hirdetők gyakran alkalmaznak egy kedves történetet, zenét vagy más olyan ösztönző formákat, amellyel a közönségre emocionálisan hatni tudnak. Nagyon széleskörű érzéseket lehet kiváltani egy adott vásárlóközösségben attól függően, hogy milyen elemekkel tarkítjuk a videónkat, illetve mi a célunk vele. Fontos előre kitalálni, hogy pozitív (pl.: öröm, vidámság, szeretet ), vagy negatív (félelem, düh stb.) érzéseket akarunk kiváltani a potenciális vevők körében.

Elsőre talán könnyedén mondanánk, hogy egyértelmű, a pozitív érzések a sikeresebbek, azonban néha egy negatív formában lefestett reklámfilm sokkal nagyobb elérést tud szerezni, ha jól van elkészítve. Lényegi szinten azonban a legmeghatározóbb szempont, hogy jól találjuk el a nézőközönség igényét, ugyanis, ha nem megfelelően hat rájuk az emocionális videó, akkor könnyen az ellenkező irányba is fordulhat a videó értékelése.

Valóban szükséges az emocionális megközelítés?

Gyakorlatilag csak azoknál az embereknél működik az emocionális megközelítés, akiknek szükségük van egy kis történetre vagy valamilyen más érzelmi ráhatásra ahhoz, hogy a terméket megvásárolják. Az emberek egy része azonban csak a száraz tényekre kiváncsi, például, hogy egy autó mennyit fogyaszt vagy, hogy egy ruhát hány fokon érdemes mosni. 

A pozitív vagy a negatív érzések sikeresebbek?

A pozitív érzéseknek nagyon szorosan kell kapcsolódniuk ahhoz a brandhez amit képviselnek. Voltaképpen tehát nem szabad egy véletlenszerű emócióra koncentrálódott hirdetést gyártanunk és kiadnunk, ugyanis visszavetheti az eladási mutatóinkat. Hassunk egy pozitív érzelemre, de úgy, hogy az képviselje a márkánk mondanivalóját is, legyen kapcsolat a kettő között, így tudunk hitelesek maradni a vevőközönség szemében.

A negatív érzelmekre való hatásra valószínűleg mindenki ismer minimum egy példát: szinte az összes TeleShop-os hirdetésben ez az alapvető szabály. A reklámban egy olyan hiányt vagy problémát teremtenek, melyre az a termék kínál egyedül megoldást, amit éppen hirdetnek. Fontos hozzátenni azonban, hogy ezt sem szabad eltúlozni, hiszen könnyen hiteltelenné válhat bármilyen hirdetés, ha nem igaz, amit állít.

Racionális alapú meggyőzés

A racionális alapú meggyőzés során olyan tényeket, logikai alapú érveket mondunk a vásárlóközönségnek, amely meggyőzi őket a termék megvásárlására. Ebben a meggyőzési formában a fogyasztó számára úgy kell eladni egy terméket, hogy a terméket képes megvenni, szüksége van rá és akarja is. Az emocionális és a racionális meggyőzési forma közül a racionális mondható hagyományosabbnak, lényegesen kevesebb rizikó van egy ilyen típusú reklámfilm piacra dobásában.

Mikor használjuk a racionális megközelítést?

Ahogy azt már tudjuk, a fogyasztók egy részének valóban csak a termék fizikai megjelenése és tulajdonságai a fontosak. Csak azt akarják tudni, hogy mik az újítások a termékben vagy milyen új termékekkel színesítettük palettánkat. A racionális meggyőzési mód egyik óriási előnye, hogy hiába egy adott közösség jobban preferálná az emocionális meggyőzést, a racionális tényeket attól még hasznosnak és érdekesnek találja.

Összegezve a fentebb olvasható sorokat, igazából minden cég és termék számára más típusú videó felel meg. Míg egy-egy terméket akár fél óráig is sikeresen lehet reklámozni( pl. Influencerek beszámoló videói), addig néhányat csak pár másodperc erejéig. Az sem mindegy, hogy milyen módon, az az emocionálisan vagy racionálisan közelítjük meg a fogyasztókat. 

Ha még nem tudja, hogy milyen videót készítsen terméke vagy szolgáltatása reklámozására, kérje ingyenes árajánlatunkat!
Mi itt az Animáció.net csapatánál minden nap arra törekszünk, hogy a legjobb animált hirdetéseket tudjuk partnereink számára elkészíteni.

Árajánlatot kérek